Annons
Annons Annons

Mobil med abonnemang - Vanliga frågor

Vad är billigast att köpa, mobil med abonnemang, eller mobil och abonnemang var för sig?

Om man för några år sedan tog det billigaste paketet av mobil med abonnemang och jämförde det billigaste alternativet där man köpte mobil och abonnemang var för sig, blev totalkostnaden under en två-årsperiod oftast 1000 – 3500 kr billigare om man valde paket med mobil med abonnemang.

Idag är det mer komplicerat, ibland kan det vara billigare att köpa mobil och abonnemang separat, ibland är det billigare att köpa mobilen med tillhörande abonnemanget som ett paket.

Skall man vara säker på vad som blir billigast, då får man jämföra bägge alternativen.

Vad är fördelarna och nackdelarna med att köpa mobil med abonnemang som ett paket?

En fördel att köpa mobil med abonnemang som ett paket är att kostnaden för mobilen fördelas under bindningstiden, som normalt är på ett eller två år. Alternativet är att betala hela kostnaden för mobilen direkt, om man väljer att köpa mobil och abonnemang separat.

Fördelen med att köpa mobil och abonnemang separat är att man inte är bunden till en viss operatör, som man är om man köper mobil och abonnemang som ett paket. Sannolikt är priserna för surf och samtal billigare ett år efter att man skaffat en ny mobil eftersom priserna för samtal och surf löpande faller, då har man möjlighet att byta till valfritt billigare abonnemang om man köpt mobil och abonnemang separat.

De som säljer mobiler med abonnemang och abonnemang via telefonförsäljning eller vid köpcentra, har de bra erbjudanden?

Totalt har Prisfakta analyserat 23 erbjudanden från telefonförsäljare och 161 erbjudanden från personer som stått vid köpcentra och erbjudit abonnemang eller en mobil med tillhörande abonnemang. I flera fall har försäljarna sagt att detta är det billigaste alternativet på marknaden.

Inte i något fall var erbjudandet det billigaste eller bland de tio billigaste på marknaden. Eftersom kostnaderna och vad som ingår kan presenteras på flera olika sätt, låter det oftast väldigt fördelaktigt när erbjudandena presenteras.

Det går med stor sannolikhet att sänka kostnaderna rejält om man lägger ett par minuter på att använda en prisjämförelse för att finna billigaste alternativ. Till skillnad från om man köper via en web-butik, skall försäljning som sker via telefonförsäljare eller vid köpcentra även bekosta provision till den person som säljer. Enstaka säljare kan tjäna över 100 000 kr i månaden visar rapport som Prisfakta erhållit.

Vilka mobiler jämför Prisfakta?

Prisfakta undersöker varje vecka vilka mobiler som är populärast. Målet är att jämföra de 15-25 populäraste mobilerna.

Hur hämtar Prisfakta uppgifter om varje mobil?

Arbetet med att hämta in information om varje mobil kan göras med ”automatik” där man via en ”spindel” läser in priser och villkor. Nackdelen med detta är att risken är betydande att något blir fel, varför all information hämtas genom att löpande bevaka och manuellt skriva in priser, villkor, tillbehörspaket m.m.. Detta är ett tidskrävande arbete varför vi begränsar oss till att normalt jämföra runt 20 av de populäraste mobilerna.

Hur går uträkningen till som tar fram resultatlistan med billigaste alternativ?

Prisfakta har en databas med uppgifter om priser för alla populära mobiler, vilka abonnemang som erbjuds till varje mobil, startavgifter, prislistor för varje abonnemang, tillhörande möjliga paket som går att kombinera, viktiga leveransvillkor, rabatter m.m..

När man på Prisfaktas jämförelse valt en mobil man vill jämföra kostnader för och klickat på ”Jämför”, då skickas en förfrågan till Prisfaktas databas med de uppgifter som du lagt in, exempelvis hur mycket surf behövs, hur många SMS och samtal. Därefter sker tusentals beräkningar, inklusive kombinationer med operatörernas olika tilläggspaket. Baserat på uträkningen presenteras en resultattabell med de alternativ som passar in på förfrågan, med det billigaste alternativet överst.

Måste jag ha exakta värden hur mycket jag ringer och surfar när jag skall jämföra?

Nej, det behövs inte, du får ändå fram mycket prisvärda alternativ. Ju fler uppgifter du skriver in, exempelvis hur mycket du ringer och surfar, desto mer exakt blir resultatlistan som visar vilka abonnemang som blir billigast utifrån hur du ringer och surfar.

Jämförs verkligen alla abonnemang?

Prisfaktas mål är att samtliga abonnemang och kontantkort skall jämföras. Saknas någon operatör eller något abonnemang och vi får tips eller kunskap om detta, då aktiverar vi detta omgående.

Får man teckna abonnemang och köpa mobil om man är under 18 år?

De lagar och regler som gäller idag är att har man inte fyllt 18 år, då får man inte teckna avtal.

Men det finns undantag, till exempel om förmyndare ger skriftligt samtycke att avtalet kan tecknas alternativt om affären genomförs med kontanter. Följden av detta är att en icke myndig person kan köpa en mobil kontant, men inte teckna ett tillhörande abonnemang till mobilen. Det ställer därför krav på de som säljer denna typ av produkter att undersöka personens ålder och vara uppmärksam på typ av tjänst som efterfrågas.